Volim ljude koji nisu za svakoga. Isto tako još više volim mesta koja nisu za svakoga. Divlja, neobuzdana, slobodna… mesta koja nas menjaju, inspirišu, pokreću. Za mene je Tara upravo takvo mesto.

Naš prošlogodišnji boravak na Tari je bio kratak pa nismo imali prilike da obiđemo sve što smo želeli. Zato ovog puta da ispravimo nepravdu posvetili smo više vremena uživanju u prirodi, šetnji kroz šumu, obilasku vidikovaca i generalno samo „bivstvovanju“ u miru i tišini.

Budući da je vreme sad nešto čega smo imali na pretek, došao je trenutak da krenemo u obilazak. Nacionalni park Tara pokriva veliku površinu pa možete i sami zaključiti da postoji veći broj vidikovaca. Mi smo odlučili da posetimo samo neke kako bismo im se posvetili bez žurbe i imali vremena da uživamo u svakom pogledu.

Vidikovac Crnjeskovo

Vidikovac Crnjeskovo udaljen je od centra Kaluđerskih Bara oko 3.5 km i na 900 metara od manastirskih stanova sa crkvom na Barovom brdu. Vidikovac se nalazi na 1.035 metara nadmorske visine i do njega se stiže laganom šetnjom od 10-15 minuta kroz šumu. Staza je dobro obeležena i vrlo lako ćete pronaći vidikovac. Staza će vas provesti kroz šumu a budući da na stazi ima uspona, na nekoliko mesta su postavljene drvene klupe za odmor. Stoga ukoliko se plašite da niste u dobroj formi, možete napraviti pauzu tokom šetnje.

Kako se budete približavali, preći ćete preko spleta korenja koje je formiralo prirodne stepenice koje vas vode ka vidikovcu. Pogled koji se pruža sa vidikovca je na klisuru reke Rače i Bajinu Baštu. Prirodni rezervat Klisura Rače obuhvata strme stene koje je usekla dolina istoimene reke.

Sa vidikovca se može videti i stena Krstača na kojoj se nalazi metalni krst a ispod nje se nalaze pećine u kojima su monasi skrivali knjige. Inače manastir Rača je tokom 17. veka bio prepisivački centar u kojem su monasi prepisivali knjige i čuvali srednjevekovnu književnost i bogoslužbene knjige.

Vidikovac Sokolarica

Kada pogledate na mapi, nasuprot vidikovca Crnjeskovo nalazi se vidikovac Sokolarica sa kojeg se takođe pruža neverovatan pogled na kanjon Rače. Mi smo do ovog vidikovca došli putem koji vodi dalje od Kaluđerskih Bara ka Mitrovcu gde nakon nekih 10-tak kilometara tabla vas navodi da krenete neasfaltiranim putem ka mestu Sokoline. Od centra Sokoline do vidikovca potrebno je preći još jedno 1.5 km. Na ovom mestu se zapravo nalaze 2 vidikovca i oba su uredno obeležena tablama. Nakon prve table za vidikovac na nekih 300 metara niže niz put nalazi se još jedna tabla ali početak staze nije toliko vidljiv od gusto raspoređenih stabala.

Do vidikovca vas vodi uska staza ne tako dobro označena kao na primer za vidikovac Crnjeskovo pa se morate voditi malo logikom u kom pravcu je potrebno kretati se. Staza nije duga i potrebno vam je možda 10 minuta ili manje da stignete do vidikovca. Naravno ako ubrzate i „pustite korak“ kada se nađete okruženi tako gustom šumom.

Vidikovac je ograđen i sa njega se pruža neverovatan pogled na strme obronke i kanjon Rače koji je inače poznat kao uzgojni rezervat mrkog medveda na Tari. Dok smo se kretali stazom nisam mogla a da ne primetim bodljikavu žicu koja je razvučena između stabala na nekim mestima. Prvo sam pomislila da se radi čisto o nekoj vrsti „prepreke“ kako bi se životinje odvratile od izlaska na stazu. Kasnije sam saznala sa ta bodljikava žica služi za prikupljanje materijala za genetske analize.

Sada one čuvene table o mogućem susretu sa medvedom dobijaju sasvim novo značenje, zar ne? 😀

Šalu na stranu, pogled je neverovatan ali mi se čini da je ovo možda manje posećen vidikovac budući da ovde nismo sreli nikoga. Inače zahvaljujući strmim liticama ovaj vidikovac se često koristi kao trening centar za alpinističko penjanje.

Vidikovac Osluša

U nizu vidikovaca između Kaluđerskih Bara i Mitrovca nalazi se i Osluša, najprostraniji vidikovac Tare. Osluša je vrlo pristupačan i prostran vidikovac koji često služi kao izletište i savršeno mesto za piknik. Ozbiljno shvatite upozorenja i napomene da je ovo jedini vidikovac gde jeste dozvoljeno paljenje vatre. Do ovog vidikovca dolazi se istim putem i udaljen je 8 km od Mitrovca, odnosno oko 16 km od Kaluđerskih Bara i sa njega se pruža pogled na Drinu i Bajinu Baštu.

Vidikovac Banjska stena

Čuveni vidikovac i još čuveniji pogled odolevaju vremenu i dalje su simbol Tare. Ukoliko ste bili na Tari, sasvim sigurno ste posetili i ovaj vidikovac koji je postao nezaobilazna turistička atrakcija. Pogled na jezero Perućac zaista je nezaboravan ali ono što je meni danas najzanimljivije nakon više poseta ovom vidikovcu jeste sam naziv i njegova prošlost.

Da, u imenu čuvenog vidikovca zaista se nalazi reč banja (iz turskog jezika i označava mesto sa toplom vodom) a ime potiče od naziva Banjskog vrela koje izbija u podnožju vidikovca. Banjsko vrelo se koristilo i tokom zime jer je voda uvek bila topla. Danas je ovo vrelo potopljeno i nalazi se ispod površine jezera Perućac.

Lokacija ovog vidikovca je toliko specifična jer se ispod njega pruža Banjsko točilo koje se u 19. veku koristilo za spuštanje stabala sa Tare do Drine gde se nalazilo splavište.

Točilo je udubljenje odnosno žleb koji se pruža do podnožja grebena i niz koji se materijal osipa niz padinu.

Danas je ovo točilo u potpunosti obraslo rastinjem i nije vidljivo na prvi pogled.

Vidikovac na brani Lazići, jezero Spajići

Čitav predeo oko jezera Zaovine je spektakularan ali može se desiti da vam promakne još jedan savršen pogled i to sa brane Lazići odakle se pruža pogled na Spajića jezero. Ovo je zapravo malo uzvišenje i stena do koje se lako dolazi i vidikovac je vidljiv odmah sa puta. Na ovom mestu se nalazi i proširenje za parking tako da ovu lokaciju ne možete promašiti. Kod parkinga se nalazi ograda sa kapijom ali sam vidikovac nije ograđen tako da obratite pažnju tokom obilaska.

 

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Gde ćeš me naći ovih dana?! 😁🏞️ #zaovine #spajicajezero #zapadnasrbija #taranacionalnipark #tara #srbija_u_slikama #srbija_u_nasim_ocima #travelserbia #seeserbia #vidisrbiju #vidikovac

Објава коју дели Tijana Drndarski + Belotić (@izgubljenausvemiru) дана

Kako bismo imali razloga za još koji obilazak Tare, ostavili smo par vidikovaca za naredne posete.

Vidikovac Bilješka stena nalazi se 6km od Predovog krsta na 1.225 m.n.n. Rekli su nam da se do ovog vidikovca najlakše stiže od Perućca pored jezera, pa kroz Rastište i Sedaljku do Predovog Krsta odakle je vidikovac udaljen 7 km makadamskim putem. Bilješka stena se nalazi na samoj ivici kanjona odakle se pruža pogled na Perućac, Drinu i Bajinu Baštu.

Vidikovac Sjenić ili Vitmirovac je najviši vidikovac u Nacionalnom parku Tara i nalazi se na nadmorskoj visini od 1.444 metra. Nalazi se na 5 km od Predovog krsta. Sa ovog vidikovca se pruža pogled na jezero Perućac i klisuru Dervente. Na ovom vidikovcu se nalazi 12m visoka osmatračnica.

Kao dodatan vidikovac koji možete posetiti a koji se zapravo nalazi na obroncima Povlena pored kojeg ćete sasvim sigurno proći na putu do Tare jeste Kapija Podrinja. Drvena konstrukcija sa koje se pruža neverovatan pogled na obronke Povlena, drinsku dolinu i planinske predele Bajine Bašte. Vidikovac se nalazi na 925 m.n.v. i predstavlja pravi uvod u istraživanje Tare.

 

Ukoliko se vas put povede ka zapadu naše zemlje, obavezno posetite i ova mesta:

Povlen – kružna tura Veliki, Srednji i Mali Povlen

Divčibare

Tara

Stopića pećina, Potpećka pećina i Gostiljski vodopad

Zlatibor