Za one koji dane broje u prepešačenim kilometrima, Zlatibor može biti odlična ideja za jednu pravu pešačku avanturu. Pitoma priroda, ne preterano zahtevni usponi, stabilno vreme, savršeni uslovi za duge šetnje i uživanje u prirodi.

Kada spomenem Zlatibor, prvo ćete pomisliti na gužve u centru i brojne kafiće, ali Zlatibor može da ponudi mnogo više od toga, naročito ukoliko niste ljubitelj užurbanih turistićkih centara. Nepregledno prostranstvo, na vama je da ga istražite.

Do sada smo na Zlatiboru bili više puta i to zimi, par puta smo doživeli i nekoliko zavejanih dana, ali sada smo odlučili da konačno odemo i tokom letnjeg perioda, kako bismo upravo iskoristili priliku da obiđemo neke lokacije koje nisu lako dostupne tokom zimskog perioda.

Naš boravak je ovog puta bio kratak, tako da smo doneli odluku da vreme iskoristimo na najbolji mogući način. Vrlo često se desi da mnogo stvari isplaniramo za put, čak i previše lokacija koje želimo da obiđemo za kratko vreme, zato smo sada napravili pametan plan da obiđemo samo 2-3 lokacije. Ipak treba nešto ostaviti i za sledeći put, tako uvek imamo razoga da se vratimo 🙂 Odluka je pala da konačno obiđemo Vodice i Crni Rzav, Ribničko jezero i Stopića pećinu. Oprema spakovana i možemo da krenemo.

Vodice i Crni Rzav

Znate onaj osećaj kad istražujete neku lokaciju pa vam izađu sve one neverovatne fotke za koje ne možete da poverujete da su realne, e pa ova lokacija je zaista takva. Sušta suprotnost onom centru Zlatibora iz kog smo pobegli, ovo je još uvek priroda kakvu zamišljate.

Vodice su inače vikend-naselje na jedno 10-tak kilometara od centra. U samo naselje nismo zalazili, već smo se uputili u obilazak predela oko Crnog Rzava. Okolina je zaista nešto što morate videti ukoliko ste zaljubljenik u prirodu. Crni Rzav vijuga kroz ovaj predeo stvarajući neverovatan pejzaž. Ime je dobio po tamnoj boji serpentinske podloge preko koje protiče.

Kako ovo ne bi zvučalo kao nešto prepisano sa Wikipedije, evo i objašnjenja. Radi se o vrsti stene, Zlatibor je inače najveći serpentinski masiv u Srbiji i izgrađen je od serpentinita, odnosno „zelene stene“. Ova vrsta stene ima ovako zanimljivo ime koje potiče od latinske reči serpens što znači zmija, jer je površina ovog minerala nekad pegavo obojena pa podseća na zmijsku kožu. Korito Crnog Rzava je zaista tamno pa se iz daljine čini da je voda tamna i prljava, dok je zapravo vrlo bistra.

Proplanak oko izuvijanog korita Rzava je poseban doživljaj, kao da koračate po močvarnom zemljištu, jednostavno propadate kroz ono rastresito tlo. Kažu da je tokom leta voda Crnog Rzava jako topla, ovo je bilo proleće pa verovatno se voda još uvek nije zagrejala jer je bila vrlo hladna. Mi smo imali priliku da vidimo ono najlepše od ove reke jer kažu da je od Zlatibora nizvodno ovo jedna od najzagađenijih reka Evrope.

Ribničko jezero

Put nas vodi dalje ka Ribničkom jezeru koje se nalazi na pola puta ka Torniku. Ovo je veštačko jezero nastalo izgradnjom brane na Crnom Rzavu i ono što ćete prvo primetiti da je je slično ovoj reci jeste upravo tamna boja vode, odnosno tamna boja jezera upravo zbog iste vrste podloge koju sam spomenula kada je u pitnju ovaj kraj Srbije.

Na Zlatiboru kažu da je jezero popularno među pecarošima i zaista sa druge strane obale smo videli neke ozbiljne pecaroše dok smo uz našu stranu obale sreli par izletnika koji su iskoristili priliku da zabace udicu. Verovatno postoji neki bolji pristup jezeru, ali mi smo stali na proširenju uz put a do jezera se odatle dolazi tako što morate da preskačete ogradu na putu. Jezeru se može prići, obavezno ponesite neko ćebence za piknik jer je super lokacija za sunčanje i odmor.

Mi smo prošetali do samog ruba jezera gde počinje šuma, uživali na suncu ali je došlo vreme da krenemo dalje jer kako je dan odmicao počeli smo da srećemo sve veći broj zaljubljenika u prirodu a čekalo nas je jedno pola sata vožnje do sledeće lokacije.

Stopića pećina

Nije postojala šansa da odemo na Zlatibor u proleće a da ne posetimo pećinu. Kao što sam spomenula one stene, na Zlatiboru preovlađuju krečnjaci a gde ima krečnjačkih stena, ima i neverovatnih pećina, jama, kanjona, izvora, vrela. Stopića pećina je lokacija koju ne smete propustiti ukoliko se uputite u tom pravcu.

Nalazi se 19 km od centra Zlatibora, put vas vodi kroz okolna sela a onda peške do samog ulaza u pećinu. Obavezno ponesite nešto dugih rukava za obući jer je u pećini jako hladno. Organizovan je obilazak uz vodiče i u pećinu je moguće ući isključivo uz pratnju vodiča.

Naš vodič je bio inače inžinjer koji je napustio posao da bi došao ovde i radio u pećini kako bi nastavio posao koji je radio njegov otac. Kako je vodič pričao svi koji su vezani na ovaj ili onaj način za pećinu i koji su radili na njenom otvaranju za posetioce, potiču upravo iz tih zaseoka koji okružuju pećinu.

Možda nije jedna od najdužih pećina koju ste videli, ali sam ulaz u pećinu koji je visok 18 metara i širok 35 metara garantuje da se unutra nalazi nešto neverovatno. Odmah pored ulaza u pećinu, sa leve strane nalazi se i velika siparska kupa zvana „Pseće groblje“ nastala tako što su meštani kroz rupe na tavanici bacali tela uginulih životinja. Jedno sasvim nezaboravno iskustvo je videti vodopad koji je visok skoro 10 metara i čuvene bigrene kade. Nažalost kade nisu bile pune vode ovog puta, ali to ništa manje nije doprinelo opštem utisku. Inače bigrene kade su udubljenja u kojima se skuplja voda koja se kaskadno preliva.

Zbog nedostatka vremena, ostavili smo za sledeći put vodopad u Gostilju i prerast u Dobroselici. Ali našli smo vremena za malo predaha u prirodi.

Zlatibor zimi

Zima na Zlatiboru je nešto malo drugačija priča, ipak je reč o planini pa zna nekad i da zaveje. Nažalost ove zime nije bio takav slučaj, bar ne dok smo mi bili tamo. Iskreno to je prva zima bez velikog snega za nas na Zlatiboru u proteklih par godina. Tako da smo te dane bez snega iskoristili za nešto duže šetnje. Ove zime u nešto malo drugačijem sastavu, ali ništa manje dobrih šetnji i istraživanja.

 

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Jedan #tb na zimu i sneg. Preživeti još jedno 10-ak dana i nadati se najboljem #winter #snow #horses #horsesofinstagram #snowing #mountains #planinesrbije #srbijauslikama #slikesrbije #zapadnasrbija #natgeosrbija #naturephotography #nature_good #seeserbia #vidisrbiju

Објава коју дели Tijana Drndarski + Belotić (@izgubljenausvemiru) дана

Ukoliko se vas put povede ka zapadu naše zemlje, obavezno posetite i ova mesta:

Povlen – kružna tura Veliki, Srednji i Mali Povlen

Divčibare

Tara

Vidikovci Tare i Kapija Podrinja

Stopića pećina, Potpećka pećina i Gostiljski vodopad