Koliko su ovi biseri skriveni, nisam sigurna jer su nama ovo već dobro poznate lokacije, ali ukoliko još uvek niste imali prilike da obiđete Frušku goru uzduž i popreko što se kaže, evo predloga 2 lokacije koje će vam sigurno biti zanimljive.

Beli Majdan, poznat i kao Rakovačka pećina je zapravo stari kamenolom. Na prvi pogled možda vam se i učini da se radi o pećini ali ako malo bolje pogledate, sasvim je jasno da je ovo ipak ljudskih ruku delo a ne delovanje prirodnih sila koje formiraju prirodne pećine. U ovim krajevima od davnina se iskopavao kamen koji je korišćen i za izgradnju obližnjeg manastira Rakovac.

Kamenolom je zatvoren negde tridesetih godina 20. veka a danas ceo ovaj kompleks čini jedinstveni kurioitet ovog dela Fruške gore. Glavna dvorana je prostrana i visine od oko 4 metra, tavanicu podržavaju kameni stubovi dozvoljavajući prolazak duboko u unutrašnjost „pećine“.

Do Belog majdana dolazi se vrlo lako. U zavisnosti da li dolazite iz pravca Beograda ili Novog Sada, lokacija koju želite da pronađete jeste mesto Rakovac i ulica Manastirska. Možete prevozno sredstvo ostaviti kod manastira Rakovac, koji svakako treba obići, i dalje krenuti peške prateći oznake. Na samoj ulici postoji znak koji vam pokazuje gde da skrenete između kuća i krenete svoj lagani uspon do Belog majdana. Iako je uspon konstantan, staza je laka i vodi vas kroz listopadnu šumu koja leti pruža dobar hlad.

Nakon obilaska dvorane, postoji i put koji vas vodi iznad samog kamenoloma odakle se pruža neverovatan pogled na okolinu. Ukoliko biste ipak da predahnete i napravite pauzu, ispred dvorane se nalaze pečurke i klupice za odmor.

Beli majdan može biti deo jedne fine pešačke ture po Fruškoj gori na primer od Zmajevca i nazad. Mi smo malo prošetali po okolini a potom se uputili ka izletištu Letenka.

Još jedna dobro poznata i popularna lokacija na Fruškoj gori gde vikendom možete očekivati priličnu gužvu. Budući da smo mi ove lokacije obilazili u više navrata i neretko tokom zime, nismo imali problema sa pronalaskom slobodnog parkinga, mesta za odmor i dovoljno vremena za „privatne“ obilaske bez velikih gužvi.

Do Letenke se takođe jako lako dolazi glavnim putem koji prolazi kroz samo srce Fruške gore ali vas moram upozoriti da dok se put ne sredi, na nekim delovima očekujete prave kratere u asfaltu. Ukoliko krenete od Zmajevca, idete u pravcu zapada na primer orijentacija neka vam bude Ležimir.

 

Letenka je idealna za jednodnevni izlet sa decom i lagane šetnje. Ovde je čak izgrađeno i Omladinsko naselje koje je nekada bilo namenjeno za letnje škole u prirodi ali danas je napušteno i kao što neretko biva, teško da će ikada poprimiti stari sjaj i svrhu.

Ono što svi pitaju jeste kako da dođu do čuvenog instagramičnog amiteatra u prirodi koji najčešće i viđamo po društvenim mrežama. Vrlo lako, on se nalazi u okviru kompleksa Omladinskog naselja. Fantastično osmišljena učionica u prirodi danas je popularna lokacija za fotkanje a rado bih je videla ponovo kao mesto okupljanja klinaca u prirodi.

Ako ne znate gde biste narednog vikenda, eto 2 predloga za super dan u prirodi.

Kad ste već u blizini, posetite i:

Carska bara i Jegrička

Bačka tvrđava

Vrdnik

Stražilovo