Prvomajske praznike smo odlučili da provedemo na Goliji a na putu do tamo prolazimo naravno kroz Arilje i Ivanjicu, gde nam je i bila početna tačka za sve dalje obilaske. Savršeno prolećno vreme, priroda koja se zeleni, ne preostaje nam ništa drugo nego da se od Arilja uputimo ka Velikom Rzavu i brojnim plažama na ovoj neverovatno čistoj reci.

Veliki Rzav se smatra jednom od najčistijih reka u zemlji i nadamo se da će tako i ostati. Može se reći da Veliki Rzav protiče kroz jedan od najživopisnijih delova zapadne Srbije. Reka izvire u podnožju planine Mučanj, koja se nalazi između Kokinog Broda i Ivanjice, istočno od planine Murtenice i južno od Javora. Veliki Rzav čine Presečka reka koja izvire na obroncima planine Čemernice i reka Jamčica koja izvire u selu Močiocima. Budući da smo mi pratili tok reke uzvodno od Arilja, prvo što smo imali prilike da obiđemo jesu i čuvene plaže na Velikom Rzavu koje okupljaju veliki broj posetilaca tokom letnjih meseci. Neke od najpoznatijih su Urjak, Bosa noga, Žuta stena. Bosa noga je i prva uređena plaza na Velikom Rzavu sa neverovatno čistom vodom. Ovde smo i napravili prvu pauzu da uživamo pored reke. Putem nastavljamo dalje ka plaži Urjak, koja je i najudaljenija plaža uzvodno.

Tok reke ispresecan je i brojnim kanjonima – Visočki, Radoševski, kanjon Orlovača… od kojih smo ovom prilikom posetili samo jedan i to kanjon u blizini sela Visoka. Naravno radi se o čuvenom kanjonu u kojem se nalazi Visočka banja.

Kanjon se nalazi na oko 40 km od Arilja, gde se kod sela Visočka spuštate uskim putem ka reci. Jednom kada uđete u kanjon, pratite uređenu stazu i slapove koji se nižu jedan za drugim. Staza nije duga a na njenom kraju se nalaze bazeni sa termalnom vodom. U vreme naše posete bio je pun samo prvi bazen. Voda u bazenima ima konstantnu temperaturu od 24 stepena, a u bazenu jasno možete videti mehuriće koji izbijaju iz tla. Visočka banja je upravo poznata po tome što paralelno teku hladna voda reke i topli termalni izvori. Na nekim mestima se jasno vidi gde termalni izvori izbijaju iz stena.

Ono po čemu je kanjon opšte prepoznatljiv jeste drvena konstrukcija u okviru uređene staze koja vodi kroz kanjon i koja neodoljivo podseća na Bledski Vintgar. Ipak ova staza je znatno kraća i završava se upravo kod bazena, a ako želite da nastavite dalje istraživanje kanjona moraćete da skačete s kamena na kamen.

Ovog puta nismo posetili ostale kanjone na toku Velikog Rzava, na osnovu priča o njima definitivno ćemo ih posetiti neki naredni put. Ovog puta idemo dalje do jednog drugog kanjona na reci Panjici.

Kada se nastavi dalje putem ka Ivanjici, u blizini sela Dobrače, nalazi se reka Panjica koja je usekla neverovatan kanjon svojim tokom. Obilazak kanjona Panjice je idealan u proleće, priroda je ozelenela, nije previše toplo, a nivo reke je takav da se lako može pratiti njen tok. Staza je prilično laka i ne preterano zahtevna, prelezak preko reke je olakšan drvenim mostićima, dok se tek na nekim mestima reka prelazi s kamena na kamen uz samu stenu. Da biste došli do vodopada i Vodene pećine moraćete da prođete i jedan kratki deo staze koji vodi preko sipara, ali ništa zahtevno čak ni za početnike. Vodopad nije bio bogat vodom u trenutku naše posete, tako da možemo da zamislimo kako izgleda u punom sjaju.

Nastavljamo dalje stazom ka Vodenoj pećini dok staza prolazi pored bigrenih kada okruženih neverovatnom prirodom. Do pećine se stiže vrlo brzo i lako prateći stazu, tu se i zadržavamo da istražimo sam ulaz u pećinu.

Ukoliko ste u blizini, posetite obavezno i ova mesta:

Golija

Ivanjica