Prema keltskim legendama nekada su u ovim krajevima obitavali i zmajevi a jedno od takvih mesta je i Zasavica. Stare mape kažu da su zmajevi živeli na osam lokacija na našim prostorima, a ovo je jedno od njih. Ako je verovati starim pričama, oni su ovaj kraj oblikovali, a legenda kaža da je zmaj odozdo crn i rutav, a odozgo gladak i sjajan. Naravno ne radi se o zmajevima već o vidrama. Verovali u priče ili ne, Zasavica je zaista jedno neverovatno mesto.

Specijalni rezervat prirode Zasavica nalazi se na području južne Vojvodine i severne Mačve, istočno od Drine i južno od Save, na teritoriji opština Sremska Mitrovica i Bogatić. Ovo je močvarno područje sa poplavnim livadama i šumama a kroz rezervat teče rečica Zasavica, potok Batar, kanali Jovac i Prekopac.

Zasavica je zaštićena kao specijani rezervat prirode radi očuvanja prirodnog vodotoka i vlažnih staništa. Značaj rezevata ogleda se i u raznovrsnosti flore i faune, kao i prisutnim prirodnim retkostima i ugroženim vrstama. U rezervatu je do sada zabeleženo preko 680 biljnih vrsta, 20 vrsta riba, 27 vrsta vodozemaca i gmizavaca, 216 vrsta ptica i preko 600 vrsta beskičmenjaka.

Naravno kada posetite Zasavicu, sigurno nećete sve ove vrste videti ali ono što hoćete jeste ono po čemu je Zasavica poznata – neke od starih rasa domaćih životinja koje slobodno tumaraju rezervatom. Mangulice, magarci, koze, bivoli i podolsko goveče su samo neki od stanovnika Zasavice koje možete susresti tokom šetnje.

Ukoliko želite da posetite Zasavicu, tu je vizitorski centar, drvena konstrukcija sa tornjem visine 18 m sa koga se pruža pogled ka pašnjaku i najširem i najlepšem delu toka Zasavice. Tu se nalazi i ponton koji vodi do čamaca i turističkog broda kojim posetioci obilaze rezervat. Mi se ovog puta nismo opredelili za takvu aktivnost zbog velike gužve. Umesto toga prošetali smo prostranim pašnjakom koliko nam je vrelo letnje sunce to dozvolilo.

Još jedna zanimljivost o Zasavici koju ste verovatno čuli jeste da se ovde nalazi najveća farma muznih magaraca u Jugoistočnoj Evropi. Od magarećeg mleka se ovde prave kreme za lice, sapuni i čuveni sir, za koji važi da je jedan od najskupljih na našem tržištu. Ukoliko su autentični proizvodi iz Zasavice nešto što vas interesuje, rečunajte da će vas 50 grama sira od magarećeg mleka koštati oko 6.000 din, a od ostalih proizvoda tu su i razni specijaliteti od mangulice.

Degustacije i vožnju brodom ostavljamo za neki sledeći put.