Kada su vodopadi u pitanju, tu nema diskusije, to su lokacije koje moramo obići. Budući da nam je baza Kranjska Gora, imamo tu sreću da se u neposrednoj blizini nalaze neki od najlepših vodopada koje možete videti u Sloveniji. Gde god da se uputite, priroda će vas nagraditi neverovatnim prizorima, ali ukoliko ste ljubitelji vodopada, onda se definitivno morate uputiti ka obližnjem mestu Gozd Martuljek gde se nalaze istoimeni vodopadi gornji i donji Martuljški slapovi.

Martuljški slapovi

Na svega 5 km od Kranjske Gore nalazi se Gozd Martuljek ka kojem ćete se uputiti kako biste došli do vodopada. Pre lakat krivine i mosta preko Save, možete parkirati na obeleženom parkingu, a do ove lokacije možete doći i peške ili biciklom, budući da su sva mesta povezana biciklističkom stazom. Od parkinga krećete dobro obeleženom stazom ka šumi, i prvo će vas dočekati mala izložba drvenih kućeraka koji dočaravaju kako se nekada u ovom kraju pravio ugalj.

Put se ovde deli na dva dela. Prvi vodi kroz kanjon i to je staza za koju smo se mi ovog puta opredelili, a druga staza vodi ka „Brunarici pri Ingotu“. Ovaj put je znatno širi ali prilično strm. Ukoliko se opredelite za ovu drugu opciju, nakon jedno pola sata hoda dolazite do markirane raskrsnice, gde možete skrenuti levo i spustiti se do Donjeg Martuljškog vodopada. Mi smo nastavili stazom koja vodi kroz kanjon kako bismo uživali u neverovatnim prizorima.

Staza koja vodi do Donjeg vodopada nije teška i dobro je uređena, tako da je do prvog vodopada moguće doći i sa decom. Ukoliko vodopad posećujete tokom letnjih meseci, očekujte nešto veću vlagu budući da se ipak nalazite duboko u šumi. Vodopade i kanjon je najbolje posetiti u proleće kada su bogati vodom nakon otapanja snega.

Donji Martuljški vodopad je zaista spektakularan prizor koji će se otvoriti pred vama sa drvenog mostića koji se nadvija nad kanjonom.

Ukoliko želite da posetite i Gornji vodopad, opet imate 2 opcije. Ukoliko ste kao i mi do Donjeg vodopada došli kroz kanjon, nastavljate uspon kroz šumu do gore spomenute „raskrsnice“ i spajanja sa putem kojim ste takođe mogli krenuti sa oznakom „Brunarici pri Ingotu“. Ovaj deo staze koji vodi od Donjeg vodopada je vrlo često problematičan, budući da se radi o izrazito strmom terenu i da se često dešava da ima odrona, naročito nakon jakih kiša. Nas je zadesilo upravo takva situacija, da smo vodopad posetili nakon skorašnjih izrazito obimnih poplava koje su u ovom kraju nanele velike štete, te je i spomenuta staza u tom trenutku bila praktično uništena. Tako da obratite pažnju u kakvom se stanju nalazi staza, budući da nije potrebno rizikovati, naročito što postoji druga staza koja će vas odvesti do Gornjeg vodopada.

U tom slučaju vratite se na glavni put i nastavite dalje do sledeće raskrsnice ispred Jasenjske livade. Ako ste već umorni, skrenite levo i za samo nekoliko koraka stižete do alpske livade sa odličnom alpskom farmom „Pri Ingotu“. U suprotnom, nastavite u pravcu putokaza za Gornji Martuljkov slap. Za nekih pola sata stići ćete do stenovitog amfiteatra i kakav je to prizor! Gornjomartuljki vodopad pada preko vertikalnog zida visine 100 metara u nekoliko etapa. Ako želite da dođete tik ispod vodopada, morate se popeti preko izuzetno teškog prolaza osiguranog čeličnim sajlama i batovima. Ova staza vas vodi direktno do malog bazena, ali je pogodna samo za vešte planinare.

Vreme: 2 h

Dužina staze: 8 km

Visinska razlika: 470 m

Slap Peričnik, dolina Vrata

Ukoliko još uvek imate snage, nakon odmora možete nastaviti dalje ka slapu Peričnik koji se nalazi u čuvenoj dolini Vrata. Boraviti u Triglavskom nacionalnom parku a ne posetiti dolinu Vrata, apsolutno nije prihvatljivo. Ukoliko nastavite put dalje ka Mojstrani, gde ćete se i isključiti u pravcu doline Vrata i dalje nastaviti ka vodopadu do kojeg možete doći kolima, peške ili biciklom. Do vodopada vodi asfaltni put Triglavska cesta kojim se možete dovesti do samog podnožja vodopada i Koče pri Peričniku, ili se prošetati stazom koja većim delom vodi kroz šumu prateći tok Triglavske bistrice. Staza je laka, vodi kroz šumu, stoga je svakako preporuka da se prošetate i uživate u prizorima koji vas okružuju.

Kada stignete do Koče, već ćete čuti huk vode, a do samog vodopada vodi kratka staza kroz šumu. Staza je uska i strma ali je dobro obezbeđena, tako da je moguće vodopad posetiti i sa decom. I ovaj vodopad se sastoji iz Gornjeg i Donjeg vodopada. Dok se do Donjeg vodopada stiže vrlo lako, staza do Gornjeg vodopada je nešto teža i označena je kao teška.

Gornji vodopad je visok oko 16m, dok se na Donjem vodopadu voda obrušava sa visine od 52 metra čineći jedan od najprepoznatljivijih prizora u Sloveniji. Ono po čemu je Donji vodopad specifičan je to što doslovno možete proći iza vodopada stazom koja je usečena u stenu. Ono što će vas dočekati je zaista nešto spektakularno.

Vreme: 40 min

Dužina staze: oko 700 m

Visinska razlika: 95 m

Alježev dom, dolina Vrata

Kada ste već tu, bila bi šteta da ne nastavite dalje putem do Alježevog doma. Čuveni planinarski dom, nalazi na šumskom proplanku u gornjem delu doline Vrata. Dom je dobio ime po Jakobu Aljažu (1845-1927), svešteniku, planinaru, kompozitoru i pisacu koji ima velike zasluge za razvoj slovenačkog planinarstva.

Od Aljaževog doma se pruža prelep pogled na planine i vrhove koji okružuju dolinu Vrata, a najlepši je pogled naravno na severnu stenu Triglava. Na istoku se uzdižu zidine Cmira, na južnoj strani Begunjskog vrha, a iznad Triglavskog zida se vidi i sam vrh Triglava. Od doma vodi staza koja prati Triglavsku Bistricu a na stazi možete videti i Spomenik palim partizanskim alpinistima, odakle se pruža pogled na celu gornju dolinu Vrata do Triglavskog zida i prevoja Luknja između masiva Triglava i Pihavca.

Dok ne budemo spremni za uspon na Triglav, možemo mu se bar diviti iz podnožja. Ove tri lokacije garantuju vam dan ispunjen avanturom i prelepom prirodom.

Kad ste već u blizini, posetite i:

Kranjsku Goru i jezero Jasna

Prirodni rezervat Zelenci